Uzayda gıda üretimi mümkün mü? Araştırmanın sonucu şaşırtıcı

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Desteklediği Proje ile Uzayda Gıda Üretimi Test Ediliyor

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) desteklediği bir projeyle, hücrelerden gıda üretiminin uzay koşullarında mümkün olup olmadığı test ediliyor. Deney başarılı olursa, astronotlar biftekten püreye kadar birçok yemeği uzayda üretebilecek.

ESA’nın yürüttüğü çalışma, astronotlara yemek ulaştırma maliyetini düşürmeyi amaçlıyor. Şu an için bir astronotun günlük gıda maliyetinin yaklaşık 25 bin doları bulduğu bildirildi.

Uzayda üretimin ise bu maliyeti azaltabileceği kaydedildi. ESA’dan yapılan açıklamada, uzun vadede Uluslararası Uzay İstasyonu’na küçük bir gıda üretim tesisi kurulması planlandığı bilgisi de paylaşıldı.

Proje, İngiltere merkezli ‘Frontier Space’ şirketi tarafından Imperial College London iş birliğiyle geliştiriliyor. Hücrelerden protein, yağ ve karbonhidrat gibi temel gıda maddeleri üretiliyor. Bu maddeler daha sonra normal yemeğe benzetilecek şekilde işleniyor.

Araştırmayı yürüten Dr. Aqeel Shamsul, gelecekte bu gıdaların 3D yazıcılarla şekillendirilerek istenilen yemeklerin üretilebileceğini ifade etti. Shamsul, “Biftek isteyen astronot, yazıcıdan bastıracak. Bu artık bilim kurgu değil, gerçek” dedi.

İlk test kapsamında mini bir biyoreaktör, SpaceX’in Falcon 9 roketiyle yörüngeye gönderildi. İçinde genetik olarak düzenlenmiş maya bulunan numune, Dünya etrafında kısa bir tur attıktan sonra Portekiz açıklarına inecek ve incelenmek üzere Londra’ya getirilecek.

Geliştirilen tariflerin lezzetinden Imperial College’ın şefi Jakub Radzikowski’nin sorumlu olduğu açıklandı. Radzikowski, şu an için doğal mantar bazlı içeriklerle çalıştığını belirterek, gelecekte her kültüre uygun menüler sunmayı hedeflediğini söyledi.

Baharatlı Çin mantısı tarifini deneyen İngiltere’nin ilk astronotu Helen Sharman, “Gerçekten çok lezzetli. Uzayda böyle bir yemek isterdim” dedi.

Related Posts

Kepez’den çocuklara bilim dolu tatil

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, yaz döneminde çocuklara bilimle dolu bir tatil fırsatı sunan Antalya Bilim Merkezi’ni ziyaret etti. Tematik Bilim Kampı kapsamında devam eden atölye çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Kocagöz, “Kepez bilimle …

Yeni iddia kafaları karıştırdı! 15 bin yıllık fark ortaya çıktı

Yeni bir araştırmaya göre modern insanların Avustralya’ya 65 bin yıl önce değil, yaklaşık 50 bin yıl önce ulaştığı ileri sürüldü. La Trobe Üniversitesi’nden Jim Allen ve Utah Üniversitesi’nden James O’Connell, Neandertal DNA’sı üzerine yapılan son çalışmaların ardından bu iddiayı ortaya koyarak, Avustralya’ya ilk gelen insanların Neandertal genleri taşıdığına dikkat çekti.

Cep telefonunuzda bu 5 belirtiden biri bile varsa dikkat! Verileriniz çalınıyor olabilir

Cep telefonları artık günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası. Ancak bu konforun ardında, fark edilmesi zor ama tehlikesi büyük bir tehdit gizleniyor: siber casus yazılımlar. Eğer cihazınızda alışılmadık davranışlar fark ediyorsanız, hedef alınmış olabilirsiniz. İşte telefonunuzda dikkatle izlemeniz gereken 5 kritik uyarı işareti…

Çin elde ettiği Dünya ve Ay görüntülerini paylaştı

Çin Ulusal Uzay Ajansı (CNSA), “Tienvın-2” asteroit keşif aracıyla elde edilen Dünya’ya ve Ay’a ait görüntüleri yayınladı.

SteamOS’un beklenmeyen taşınabilir konsol başarısı

SteamOS, taşınabilir konsollarda Windows 11’den daha iyi performansa sahip.

Yapay zeka Pokémon oynarken panikledi: Öyle hamleler yaptı ki Google bile şaşırdı

Düşünsenize, bir yapay zeka Pokémon oynuyor. Üstelik canlı yayında. İlk başta “her şeyi kusursuz yapar” diye düşünüyorsunuz, değil mi? Ama işler öyle gelişmiyor…