Türkiye Ziraatçılar Derneği ‘Hal Yasası’ açıklaması: ‘Fiyatların düşmesi için üreticinin desteklenmesi lazım’

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı: “Hal Yasası Fiyatları Düşürmez”

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, hal yasasıyla gıda fiyatlarında düşüş beklenmemesi gerektiğini belirtti. Demirtaş, üreticinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Tarlada ürün yok, ağaçta meyve yok. Bu bir senede de düzelmez. Cevizin ağacı bile kurumuş bırakın meyvesini. Seneye de bunun bakımı, ilacı, gübresi var. Bu yıl çiftçi bir şey hasat edemeyecek ve Türkiye tarihinde ilk kez biz yaş meyve ve sebze ithal etmek zorunda kalacağız” dedi.

Ticaret Bakanlığı, 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmasına ilişkin hazırladığı taslak metni görüşe açtı. Hal Yasası taslağıyla ilgili açıklamalarda bulunan Demirtaş, “Yasalaşması halinde sebze-meyve fiyatları düşmeyecek” dedi.

Demirtaş, taslaktaki düzenlemeyle ilgili belediyelerden alınan hal kurma izninin Ticaret Bakanlığı’na devredilmesinin tartışılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, fiyatların düşmesi için üreticinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Fiyatların Düşmesi İçin Üretici Desteklenmeli”

Demirtaş, Hal Yasası’nın uzun süredir konuşulduğunu belirterek, taslağın yasalaşması halinde bile fiyatların düşmeyeceğini belirtti ve şunları söyledi: “Kamuoyunda düzenlemenin yasalaşmasıyla sebze-meyve fiyatlarının düşeceği beklentisi var. Özellikle tüketicilerde… Yayınlanmasının ardından Üretici Fiyat Endeksi’ne göre çiftçi maliyetine ya da altında üretim yapmak zorunda kalıyor. Son iki yıldır kazanç sağlayamadı. Dolayısıyla fiyatların düşmesi için üreticinin desteklenmesi gerekiyor.”

“Türkiye Tarihinde İlk Kez Yaş Meyve İthal Etmek Zorunda Kalabiliriz”

Doğal olaylar nedeniyle bu yıl sebze ve meyve üretiminde ciddi düşüşler yaşanacağını belirten Demirtaş, “Tarlada ürün yok, ağaçta meyve yok. Bu bir senede de düzelmez. Cevizin ağacı bile kurumuş bırakın meyvesini. Seneye de bunun bakımı, ilacı, gübresi var. Bu yıl çiftçi bir şey hasat edemeyecek ve Türkiye tarihinde ilk kez yaş meyve ve sebze ithal etmek zorunda kalacağız” ifadelerini kullandı.

Demirtaş, taslağın tedarik zincirini kısaltma konusunu da ele alarak, fiyatları etkilemeyen denemelerin yapıldığını belirtti. Ayrıca, hal kurma izni konusunun belediyelerden alınarak Ticaret Bakanlığı’na devredilmesinin tartışılması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Borsa 3,5 ay sonra 10 bin puanın üzerinde

Borsa 3,5 ay sonra 10 bin puanın üzerinde

Borsa fırtına gibi! BIST 100 uçtu

Borsa İstanbul’da haftanın ilk işlem günü adeta yatırımcı şölenine sahne oldu. BIST 100 endeksi, gün içinde 500 puanın üzerinde artarak 9.948,51 puandan kapanış yaptı. Bu seviye, önceki kapanışa göre 543,62 puanlık artış ve yüzde 5,78’lik bir …

Başekonomist ‘Beni şaşırtmaz’ dedi, gram altının kaç lira olacağını açıkladı

Altın fiyatları küresel gerilimlerin gölgesinde dalgalı seyrederken, altının rotası yatırımcılar ve alım-satım yapacakların radarında. Bir yandan küresel belirsizliklere dikkat kesilen piyasalar bir yandan da fırtınlı ortamda güvenli liman konumunu …

600 bin kamu işçisinin gözü üçüncü teklifte

600 bin kamu işçisinin gözü üçüncü teklifte

Brent petrol haftaya sınırlı düşüşle başladı

Cuma günü 67,21 dolara kadar yükselen Brent petrolün varili ticaret anlaşmalarının iyimserliği ile 66,56 kadar düştü.

Ekonomiyi vuracak ikinci büyük dalgayı açıkladı: Mehmet Şimşek’i zora sokacak tarih belli oldu

CHP lideri Özgür Özel’in genel başkanlık koltuğuna oturduğu CHP Kurultayı’na ilişkin açılan dava siyasetin gündemini değiştirdi.30 Nisan’da görülecek duruşma öncesinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları CHP tarafında tepkilere neden olurken iktidar …