Sanıldığı kadar zor değil… Çıtır Çıtır baklavanın püf noktası ustasından

Gaziantep Kocatepeli 37 yıllık baklava ustası Metin Yücedağ iyi baklavanın nasıl anlaşılacağını anlattı. Yücedağ, önce tezgahtaki ürünlere bakıp, göze hitap ediyorsa o ürünün alınması gerektiğini söyleyerek, “Güzel rengi olacak, yufkası güzel açılacak, yediğimiz zaman da tadından, şekerinden, yağından iyi olduğunu anlayabiliriz. Renginin altın sarısı olması lazım. Bizim baklavamız aşağı yukarı 40 kat oluyor, orta katına ceviz veya fıstık atıyoruz zaten, 20 alta, 20 de üste olmak şartıyla üretimimizi yapıyoruz. Hamurun sertliği ve yufkanın inceliği çok önemli. Çünkü yufka ince olmazsa ağzınızda börek yemiş gibi bir tat alırsınız. Baklavayı ağzınıza aldığınız zaman o hış sesinin gelmesi lazım” şeklinde konuştu.

EVDE BAKLAVA YAPIMI

5 su bardağı un

2 yumurta

1 çay bardağı sıvıyağ

3 çorba kaşığı sirke

1 paket kabartma tozu

yarım çay bardağı su

1 fiske tuz

1 çay bardağı süt

AÇMAK İÇİN:

Buğday nişastası

İÇ HARÇ İÇİN:

Ceviz

ÜZERİ İÇİN:

200 gr. tereyağı

ŞERBETİ İÇİN:

1 kg toz şeker

4 su bardağı su

yarım limon

Evde Kolay Baklava Yapımı| Baklava tarifi

BAKLAVANIN HAZIRLANIŞI:

Unu karıştırma kabına alın.

Tuz ve kabartma tozunu dökün.

Ortasını havuz gibi açın.

Havuz kısmına yumurtaları kırın

Sıvıyağı, sütü ve sirkeyi dökün.

Ortadan başlayarak hamuru yoğurmaya başlayın

Hazırladığınız hamuru yuvarlayın ve kalın bir fitil haline getirin

Fitili 3 eşit parçaya bölün

Bu üç hamurdan da 17şer dilim hamur kesin

Bu hamurları da üzerine nişasta serperek tatlı tabağı büyüklüğünde açın

3 tane 17 kat baklava hamurunu açıp üstüste koyun

Üçünü de tekrar tepsi büyüklüğünde açın.

İlk 17 katlı hamuru yağladığımız tepsiye yerleştirin

Üzerine öğüttüğümüz cevizin yarısını serpin

İkinci 17 katlı hamuru da üzerine yerleştirin.

Kalan cevizi üzerine serpin.

Son parça 17 katlı hamuru da parçalanmamış tarafı üste gelecek şekilde yerleştirin

Kenarlarını bıçak yardımıyla, dikkatli bir şekilde içeri doğru itin

Baklavayı dilimleyin. Üzerine eritilmiş olan tereyağını gezdirerek dökün

5 dakika yağını çekmesi için bekleyin

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiririn

20 dakika sonra fırının derecesini 190a çıkarın

Nar gibi kızarana kadar pişirin

Şerbet malzemelerini kaynatıp ve soğutun.

Soğumuş şerbeti sıcak baklavaya dökün ve şerbetini çekince servis edin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir