Bankalara mesaj gönderildi: Merkez Bankası’ndan faiz hesaplamasına yeni düzenleme

Merkez Bankası Zorunlu Karşılık Faizinde Değişiklik Yaptı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılık uygulamasında önemli bir değişikliğe imza attı. Bankalara gönderilen uygulama talimatına göre, zorunlu karşılıklara ödenen faiz artık politika faizi üzerinden değil, ağırlıklı ortalama fonlama faizi üzerinden hesaplanacak.

Fonlama Faizi Referans Olacak

Yapılan düzenlemeyle birlikte, daha önce politika faizi baz alınarak yapılan zorunlu karşılık faiz ödemelerinde, artık Merkez Bankası’nın piyasaya sağladığı fonlamadaki ortalama faiz seviyesi esas alınacak.

Şu anda Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 46 seviyesinde bulunuyor. Ancak, son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından sonra ağırlıklı ortalama fonlama faizi, faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 49’a yakın seyrediyor.

Bu değişiklikle, bankaların zorunlu karşılık hesaplarında elde edecekleri faiz getirisi yaklaşık üç puan artacak. Başka bir ifadeyle, bankalar Merkez Bankası’nda tuttukları zorunlu karşılıklar üzerinden daha yüksek faiz geliri elde edecekler.

Bankalar ve Piyasalar İçin Ne Anlama Geliyor?

Analistlere göre, bu düzenlemenin sınırlı da olsa mevduat maliyetlerini hafifletici bir etkisi olabilir. Aynı zamanda, Türk Lirası’nı destekleyen bir unsur olarak da değerlendiriliyor. Uzmanlar, bu adımın bankacılık sektörü için pozitif bir gelişme olduğunu vurguluyor.

Düzenleme, Bankaların Maliyetlerini Rahatlatabilir

Türkiye Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık faizlerinde ağırlıklı ortalama fonlama faizine geçmesi, bankalara ek bir getiri sağlarken, mevduat rekabetini bir miktar hafifletebilir. Bu sayede hem Türk Lirası üzerindeki baskıların hafiflemesi, hem de bankaların finansal yapılarının güçlenmesi hedefleniyor. Önümüzdeki süreçte, düzenlemenin mevduat ve kredi faizlerine yansıması da yakından takip edilecek.

Related Posts

Külçe altın, yatırımcısına 2 yıldır reel getiri sağlıyor

Külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yıllık bazda ardı ardına son 24 ayda reel getiri sağlayan tek yatırım aracı oldu.

En düşük maaş 58 bin 94 TL oldu: Toplu İş Sözleşmesi imzalandı

İzmir Konak Belediyesi’nin şirketlerinden MER-BEL’de örgütlü Genel İş İzmir 5 Nolu Şube ile belediye adına Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki TİS görüşmeleri, 2 Mayıs’taki tam gün iş bırakma eyleminin ardından dün …

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …

Cumhurbaşkanı Erdoğan MÜSİAD’da konuşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuşuyor.

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi