Bakan Yumaklı: Tarihin en yüksek su ürünleri ihracatına ulaştık

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yazılı açıklama ile denizlerdeki ve iç sulardaki su ürünleri kaynaklarını koruyarak sürdürülebilir işletilmesini sağlamak üzere Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün önemli faaliyetler yürüttüğünü belirtti. Bu çalışmalar kapsamında, Türkiye’nin su ürünleri üretiminin başta yetiştiricilikten elde edilen üretim olmak üzere sürdürülebilir bir şekilde arttığına değinen Yumaklı, 2024’te bitkisel ve hayvansal üretim ile birlikte su ürünleri için de üretim planlamasını hayata geçirdiklerini hatırlattı.

Planlama dahilinde avcılıkta 7, yetiştiricilikte ise 4 türü üretim planlaması kapsamına dahil ettiklerini belirten Yumaklı, “Bunun yanında, 2003’ten itibaren destekleme kapsamına aldığımız su ürünleri yetiştiriciliğine yine 2024 yılında yeni destekleme modelimiz kapsamında, temel desteklere ilave teknik kriter destekleri getirdik. Böylece aile işletmelerimiz ve birlik üyesi işletmelerimiz daha fazla destekten yararlanma imkanına kavuştu” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN KENDİNE YETERLİLİK ORANI YÜZDE 120 SEVİYESİNDE’

Türk su ürünleri sektörünün net ihracatçı olduğunun altını çizen Yumaklı, “Su ürünleri sektörümüzün büyümesi, su ürünleri yetiştiriciliği üretimi ve işleme teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak ülkemizin su ürünleri ihracatında önemli bir artış gerçekleşti. Ülkemiz, su ürünleri dış ticaretinde ihracatçı pozisyonunu korumaya devam ediyor. Son yıllarda su ürünleri ticaretinde Türkiye’nin kendine yeterlilik oranı yüzde 120 seviyesinde. Nitekim ihracat rakamlarımız da bunu açıkça ortaya koymakta. Geçen yıl 97 ülkeye su ürünleri ihracatı yaptık. 2023’te 1,7 milyar dolar olan su ürünleri ihracatımız, 2024’te 2 milyar 16 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Bu rakamla tarihin en yüksek su ürünleri ihracatına ulaşmış olduk” bilgisini paylaştı.

‘İLK SIRALARDA LEVREK VE ÇİPURA GELİYOR’

Su ürünleri ihracatının ilk sıralarında levrek ve çipuranın geldiğini aktaran Yumaklı, “Denizlerimizdeki ve iç sularımızdaki su ürünleri kaynaklarımızı koruyup sürdürülebilirliğini sağlamak, su ürünleri yetiştiriciliğimizi ve ticaretimizi geliştirmek üzere çalışmalarımızı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da var gücümüzle sürdüreceğiz. Elde ettiğimiz başarıda emeği ve katkısı bulunan balıkçılarımıza, yetiştiricilerimize ve sektörümüze teşekkür ediyorum” dedi. (DHA)

Related Posts

TOKİ’den 56 ilde büyük kampanya: İstanbul ve Ankara’da sudan ucuza arsa satılacak

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Türkiye genelinde 56 ilde bulunan toplam 642 arsayı satışa çıkaracağı tarihi açıkladı.

KKTC’de asgari ücret 44 bin 546 lira oldu

Buna göre, son açıklanan hayat pahalılığı olan yüzde 17.79 oranında artış asgari ücrete yansıtıldı. Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu başkanlığındaki üçüncü toplantısında alınan karar işveren …

Ankara’da bir şeyler oluyor

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın partisinin Kızılcahamam kampında Türk/Kürt/Arap vurgusu yapması… İktidarın küçük ortağı MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin milletvekilleriyle yaptığı toplantıda Cumhurbaşkanı’nın iki yardımcısı olsun biri Kürt …

Adana’da Kuyumcu Yangını Paniğe Neden Oldu

Adana’da bir kuyumcunun bulunduğu apartmanın dış cephesi yangın çıkardı, yaralanan yok.

Estonya üretici fiyatları çakıldı

Haziran 2025’te Estonya’da üretici fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 düştü. Bu, ülkede Kasım 2024’ten bu yana ilk defa yıllık bazda üretici fiyatlarının gerilediği ay oldu. Ayrıca, bu düşüş Mayıs 2024’ten beri görülen en sert oran …

Yurt dışı ÜFE haziranda yükseldi

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), haziranda aylık bazda yüzde 3,42, yıllık bazda yüzde 28,38 artış gösterdi.