Ay neden renk değiştirir?

Ay’ın Renk Değişimlerinin Bilimsel Açıklaması

Gökyüzüne bakıp Ay’ın farklı renklerde parladığını gözlemliyoruz. Peki, Ay sadece Güneş’ten aldığı ışığı yansıtırken nasıl oluyor da farklı renklerde görünüyor? İşte cevabı!

Ay, kendi ışığını üretmez ve Güneş’ten gelen ışığı yansıtır. Ay yüzeyindeki kayaların büyük çoğunluğu anortozit adı verilen grimsi bir kaya türünden oluşur. Bazı bölgelerde bazalt bulunsa da, Ay’ın genel gri yüzeyi ışığı eşit şekilde emer ve geri kalanını yansıtarak ikonik beyaz-gri görünümünü oluşturur.

Atmosferin Rolü

Ay’ın görüntüsünü atmosfer büyük ölçüde etkiler. Ay tepeye yakın olduğunda, ışık atmosferde kısa bir yol alır ve neredeyse tüm beyaz ışık bize ulaşır, bu yüzden Ay parlak ve beyaz görünür. Ancak, Ay ufka yaklaştıkça ışık atmosferde daha fazla dağılır ve Ay’ın rengi değişebilir.

Kanlı Ay ve Mavi Ay

Örneğin, Ay tutulması sırasında yaşanan Kanlı Ay olayı, atmosferdeki parçacıkların donuk mavi ışığı emmesiyle kırmızı-turuncu ışığın Ay’a ulaşmasını sağlar. Bu nedenle, Ay tutulmaları sırasında Ay kızıl renge bürünür. Mavi Ay ise, alışılmadık ikinci dolunay olayıdır ve özel bir astrolojik durumu temsil eder.

Related Posts

2027’de Enerji Devrimi Kapıda: Nükleer Füzyonla Sınırsız ve Temiz Enerji Mümkün Olacak!

Dünya enerji sektöründe çığır açacak gelişmeler yaşanıyor. Bilim insanları ve teknoloji şirketleri, uzun yıllardır hayalini kurdukları nükleer füzyon teknolojisini gerçeğe dönüştürmek için hızla ilerliyor. Özellikle Amerikan merkezli Commonwealth Fusion Systems (CFS), nükleer füzyonda devrim yaratacak bir tokamak reaktörü geliştirmek üzere önemli bir aşamaya geldi.

Kepez’den çocuklara bilim dolu tatil

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, yaz döneminde çocuklara bilimle dolu bir tatil fırsatı sunan Antalya Bilim Merkezi’ni ziyaret etti. Tematik Bilim Kampı kapsamında devam eden atölye çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Kocagöz, “Kepez bilimle …

Yeni iddia kafaları karıştırdı! 15 bin yıllık fark ortaya çıktı

Yeni bir araştırmaya göre modern insanların Avustralya’ya 65 bin yıl önce değil, yaklaşık 50 bin yıl önce ulaştığı ileri sürüldü. La Trobe Üniversitesi’nden Jim Allen ve Utah Üniversitesi’nden James O’Connell, Neandertal DNA’sı üzerine yapılan son çalışmaların ardından bu iddiayı ortaya koyarak, Avustralya’ya ilk gelen insanların Neandertal genleri taşıdığına dikkat çekti.

Cep telefonunuzda bu 5 belirtiden biri bile varsa dikkat! Verileriniz çalınıyor olabilir

Cep telefonları artık günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası. Ancak bu konforun ardında, fark edilmesi zor ama tehlikesi büyük bir tehdit gizleniyor: siber casus yazılımlar. Eğer cihazınızda alışılmadık davranışlar fark ediyorsanız, hedef alınmış olabilirsiniz. İşte telefonunuzda dikkatle izlemeniz gereken 5 kritik uyarı işareti…

Çin elde ettiği Dünya ve Ay görüntülerini paylaştı

Çin Ulusal Uzay Ajansı (CNSA), “Tienvın-2” asteroit keşif aracıyla elde edilen Dünya’ya ve Ay’a ait görüntüleri yayınladı.

SteamOS’un beklenmeyen taşınabilir konsol başarısı

SteamOS, taşınabilir konsollarda Windows 11’den daha iyi performansa sahip.