19 Mart hasarı büyüyor, 5 haftada 49,5 milyar dolar satıldı

Merkez Bankası Faiz Politikasını Değiştirdi

Ekonomideki dalgalanmalar devam ediyor. İstanbul depremi ve siyasi operasyonların ardından alınan ekonomik tedbirlerle Merkez Bankası piyasaları sakinleştirmeye çalıştı. Ancak, 17 Nisan’daki faiz toplantısında politika faizini artırarak faiz indirimlerine ara verdi. Politika faizi 3,5 puan artırılarak yüzde 42,5’ten yüzde 46’ya, gecelik borç verme faizi ise yüzde 46’dan yüzde 49’a çıkarıldı.

Haftalık repo ihaleleri 19 Mart sonrası askıya alınmıştı, ancak yeniden başlatıldı. İhalelerde bankalara yüzde 46 oranındaki politika faizi yerine yüzde 49 oranındaki gecelik faiz üzerinden borç veriliyor. Bu durum, mevduat ve kredi faizlerini artırarak, ekonomik faaliyetlerin yavaşlaması ve işsizliğin yayılması gibi olumsuz etkilere yol açabilir.

Altın Fiyatları Merkez Bankası’nı Kurtardı

19 Mart’taki operasyonlarla birlikte hızlanan döviz çıkışı ve artan döviz kurları nedeniyle Merkez Bankası rezerv satışlarına başladı. Ancak, altın fiyatlarındaki artış, Merkez Bankası rezervlerinin erimesini engelledi. Altının MB rezervlerine 9 milyar dolarlık katkısıyla, altın ağırlığı yüzde 50’yi geçti. Diğer taraftan yabancı para mevduatlarındaki artış, yüksek faizlere rağmen TL’den kaçışın devam ettiğini gösteriyor.

Güven Endeksleri Düştü

Ekonomik ve sektörel güven endeksleri, siyasi operasyonların yarattığı belirsizlikler nedeniyle düşüş gösterdi. Merkez Bankası’nın güven endeksi de 2,4 puan azalarak son 7 ayın en düşük seviyesine geriledi. TÜİK’in verilerine göre, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde güven endeksleri de geriledi. Tüketicilerin gelecek beklentilerindeki düşüş, ekonomideki güvensizliği gösteriyor.

Enflasyon Hedefi Revize Edilecek

Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı’nın yurtdışındaki sunumlarına rağmen, ekonomik göstergelerde olumsuz bir tablo çiziliyor. Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi’ne göre, enflasyon beklentileri artıyor ve yıl sonu enflasyon hedefi revize edilebilir. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon hedefi, var olan belirsizlikler nedeniyle tekrar gözden geçirilebilir.

Related Posts

Bayram ikramiyesi 10 bin lira oldu: Maaşlara da zam geldi

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan TÜPRAŞ’ta, Kocaeli, İzmir, Kırıkkale ve Batman rafinerilerinde çalışan 4 bin işçi için yapılan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Yılbaşında başlayan ve sendika ile işveren …

SSB Başkanı Görgün: Savunma sanayinde nitelikli personellere ihtiyaç var

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, savunma sanayi sektöründe 90 binin üzerinde çalışan olduğunu belirterek, “Bu sayıyı daha yukarıya çıkarmamız gerekiyor. Yüksek teknoloji içeren sistemleri üreten ve bu alanda çalışmak isteyen ve bizim de ihtiyacımız olan nitelikli personellere ihtiyaç var. 90 binlerden 150 veya 200 binlere artış sadece nicel olmamalı, niteliksel bir sıçrama da olmalı” dedi.

Yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatmaya başladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, mayıs ayına yönelik toplam 6,2 milyar lira tutarındaki yaşlı ve engelli aylıklarını hesaplara yatırmaya başladıklarını açıkladı.

CHP’li Hasan Öztürk: Elinizin milletin cebinde olduğunu TÜİK rakamları bile gösterdi

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk ve Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin bir markete giderek 2 ay önce yapılan alışveriş tutarıyla güncel fiyatları karşılaştırdı. TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine dikkati çeken Öztürk, ”Yumurtada yüzde 25 …

Altının kilogram fiyatı haftanın ilk gününde ne kadar oldu? (5 Mayıs 2025)

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) standart altının kilogram fiyatı, haftanın ilk işlem gününde 4 milyon 180 bin liraya yükseldi. Altın piyasasında en düşük 4 milyon 69 bin lira, en yüksek 4 milyon 180 bin lirayı …

Küresel piyasalar yoğun veri haftasına temkinli başladı

Küresel piyasalar yoğun veri haftasına temkinli başladı