Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Kore gazisi son yolculuğuna uğurlandı

Aydın’da yaşamını yitiren 95 yaşındaki Kore gazisi son yolculuğuna uğurlandı

Nakit para yok sandılar, ATM tuzağına düştüler! Uzmanlardan kritik uyarı

Almanya’da ATM’den para çekmek isteyen vatandaşlar, cihazın para vermediğini sanarak uzaklaştı. Oysa gerçek çok daha sinsi çıktı: Dolandırıcılar, ATM’lere gizli düzenek kurarak paraları saniyeler içinde çekti.

Hamas’tan Gazze ateşkesine yeşil ışık

Hamas, Gazze’de yeni ateşkes teklifine ilişkin “olumlu yanıtını” arabuluculara ilettiğini duyurdu

Bakan Yerlikaya duyurdu: Orman yangınlarında 10 tutuklama

İçişleri Bakanı Yerlikaya, son bir haftada 12 ilde meydana gelen yangınlarla ilgili şu ana kadar 44 şüphelinin gözaltına alındığını; bunlardan 10’unun tutuklandığını 6’sının da adli kontrolle serbest bırakıldığını duyurdu.

Roma art arda patlamalarla sarsıldı: Kenti alev topu sardı

İtalya’nın başkenti Roma güne patlama ile uyandı. Villa De Santis bölgesinde meydana gelen patlama sonrası çevreye yoğun bir gaz kokusu yayıldı. Sonrasında bir patlama daha meydana gelirken yangın çıktı. Patlamanın benzin ve LPG istasyonunda çıktığı …

Emeklinin beklentisi boşa düştü! 120 TL beklerken 2 kuruş yuvarladılar!

TÜİK’in yayınladığı enflasyon rakamının ardından en düşük emekli maaşı da belli oldu. Kamuoyunda 17 bin TL beklentisi varken herhangi bir artışa gidilmedi. 120 TL yuvarlama beklentisi bile karşılanmazken yuvarlama miktarı 2 kuruş oldu.