Çukurova’da Kiraz Yetiştiriciliği Artıyor

Kiraz Artık Çukurova’da da Yetiştiriliyor

Türkiye’de genellikle Ege Bölgesi’nde yetiştirilen kiraz, iklim değişikliği ve üretim deseninin değişmesiyle Çukurova’da da alternatif bir ürün haline geldi. Çukurova Üniversitesi’nden (ÇÜ) Doç. Dr. Burhanettin İmrak, kirazın dondan fazla etkilenmediğini belirterek, “Kirazın soğuklama gereksinimi diğer türlere göre daha yüksek, kendini koruyabiliyor. Eksi 8 dereceleri gören Çukurova’da ancak yaklaşık yüzde 30 etkileniyor” dedi.

ÇÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhanettin İmrak, genellikle yüksek kesimlerde yetişen kirazı ovada, üniversite arazisindeki serada başarıyla yetiştirdi. Eksi 8 derecelerde diğer meyve ağaçlarının dondan etkilendiği serada, kirazda herhangi bir problem yaşanmadığını gözlemleyen İmrak, yaptığı çalışmalarla yüksek verim elde etti.

Kirazda Verim Artıyor

Doç. Dr. Burhanettin İmrak, uzun yıllardır görülmeyen büyük don afetiyle ilgili olarak “Eksi dereceler meyve türlerinde don meydana getirerek verimi düşürdü. Ancak kirazın soğuklama ihtiyacı diğer türlere göre daha yüksek, kendini koruyabiliyor. Eksi 8 dereceleri gören Çukurova’da ancak yaklaşık yüzde 30 etkilendi. Örneğin, seradaki bir nektarin çeşidimiz tamamen verimsiz kalırken, kiraz çeşitlerimizden yüzde 80’e varan verim elde ettik. Bu durum kirazın ovada da başarılı olabileceğini gösteriyor” diye konuştu.

Çukurova’da genellikle pamuk, narenciye ve karpuz üretimi yapılırken, artık kirazın da çiftçiler için alternatif bir ürün haline geldiğini belirten İmrak, “Geleneksel ürünlerden farklı, yeni ürünlere geçiş yapmak isteyen çiftçiler, tüketici taleplerini ve piyasadaki boşlukları dikkate alıyor. Kozan, Karataş, Seyhan ilçesindeki bölgelerde büyük kiraz plantasyonları oluşturuldu. Son beş yılda yaklaşık 300 dönüm üzerinde kiraz üretimi yapılıyor. Mersin’de muz üretimine de ilgi arttı. Bu değişimlerin büyük ölçüde iklim değişikliğinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Bölgeler artık üretim desenlerini değiştiriyor. Buradaki kritik nokta, bölgeye uygun çeşitlerin seçilmesidir” şeklinde konuştu.

Kiraz Yükselişte

İmrak, “Kiraz, sektörde yükselişe geçmiş ejder meyvesi, avokado ve muz gibi potansiyeli yüksek bir ürün olarak öne çıkıyor. Piyasada kiraz yokken üreticinin kirazı sürmesi, sektördeki potansiyelini gösteriyor. Şu anda kilosunu 3,5-4 euroya ihraç edebileceğimiz kiraz, Almanya gibi ülkeler tarafından talep ediliyor. Üreticilere tavsiyemiz, üretim dönemini genişletmeleri ve sadece temmuz-ağustos’u hedef almamalarıdır. Nisan-mayıs aylarına üretimi başlatarak verimliliği artırabilirler” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Related Posts

Külçe altın, yatırımcısına 2 yıldır reel getiri sağlıyor

Külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yıllık bazda ardı ardına son 24 ayda reel getiri sağlayan tek yatırım aracı oldu.

En düşük maaş 58 bin 94 TL oldu: Toplu İş Sözleşmesi imzalandı

İzmir Konak Belediyesi’nin şirketlerinden MER-BEL’de örgütlü Genel İş İzmir 5 Nolu Şube ile belediye adına Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki TİS görüşmeleri, 2 Mayıs’taki tam gün iş bırakma eyleminin ardından dün …

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …

Cumhurbaşkanı Erdoğan MÜSİAD’da konuşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuşuyor.

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi