Türkiye güneş enerjisi kapasitesini iki katına çıkardı

Türkiye Güneş Enerjisi Kapasitesini Hızla Arttırıyor

Londra merkezli uluslararası enerji düşünce kuruluşu Ember’in son raporuna göre, Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesi 2024 sonunda 19,6 gigavatı geçerek önemli bir milestona ulaştı.

Temmuz 2022’de ulaşılan 9,7 gigavat seviyesinden bu yana geçen 2,5 yılda güneş enerjisi kapasitesi ikiye katlanarak büyük bir artış gösterdi.

2025 yılı sonuna kadar 18 gigavatlık güneş enerjisi hedefini Ağustos 2024’te gerçekleştiren Türkiye, belirlenen hedeflere erken ulaşarak dikkat çekiyor.

Güneş Enerjisi Kapasitesi Öztüketimle Yükseliyor

Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesindeki hızlı artışta, öztüketim odaklı güneş enerjisi projelerinin %94’lük büyük bir payı bulunuyor.

Son 2,5 yılda güneş enerjisi kurulu gücü %100’ün üzerinde artış gösterirken, bu ivmeyi daha önce 2018-2022 arasındaki dört yıllık dönemde görmüştük. Ember’in tahminlerine göre, Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesini 2035’e kadar 120 gigavata çıkarması bekleniyor.

Güneş Enerjisinde Yeni Fırsatlar

Ember’in raporuna göre, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) modeli, Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesini artırmaya devam edecek.

Ayrıca, Türkiye’nin en az 53 gigavat yüzer güneş enerjisi santrali potansiyeli olduğu tahmin ediliyor. Bu projelerin YEKA kapsamında ihale edilmesi, yenilenebilir enerji kapasitesinin artmasına ve kullanılmayan su yüzeylerinin değerlendirilmesine katkı sağlayacak.

Güneş ve Rüzgar Enerjisi Enerji İthalatını Azaltıyor

Rapora göre, güneş ve rüzgar enerjisinin elektrik üretimindeki payıyla son 2,5 yılda enerji ithalatı maliyetleri 15 milyar dolar azaldı.

Bu süreçte sadece güneş enerjisi, ülkenin elektrik ihtiyacının %6’sını karşılayarak 5,4 milyar dolarlık gaz ithalatını engelledi.

Enerji Dönüşümünde Türkiye’nin Potansiyeli

Ember Türkiye Enerji Analisti Bahadır Sercan Gümüş’e göre, Türkiye’nin son yıllardaki güneş enerjisi kapasitesindeki hızlı artış, ülkenin enerji dönüşümünde önemli bir adım attığını gösteriyor.

Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesini hızla artırarak 2025 hedeflerini aşması, ülkenin daha iddialı hedefler belirleme potansiyelini gösteriyor. Gümüş, Türkiye’nin enerji dönüşümündeki kararlılığının uluslararası alanda da tanınmasının önemine vurgu yapıyor.

Related Posts

ABD-Çin anlaşması borsayı yükseltemedi

New York borsası, ABD ile Çin arasında varılan tarife anlaşması ve enflasyon verilerinin piyasa beklentilerinin altında kalmasına rağmen günü düşüşle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi sınırlı bir hareketle 42.865,77 puanda yatay seyrederken, S&P …

New York borsası karışık başladı: Gözler ABD-Çin görüşmelerinde! (10 Haziran 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,05 azalarak 42.738,27 puana indi. S&P 500 endeksi yüzde 0,07 artışla 6.009,91 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,15 kazançla 19.620,11 puana yükseldi. Çin ile ABD’den temsilcilerin Londra’daki ticaret görüşmeleri …

Hollandalı bankacılık devi ile Bank of America yıl sonu dolar/TL tahmininde birleşti

Hollandalı bankacılık devi ING ile Bank of America (BofA), yıl sonunda doların geleceği seviyenin 43 lira bandında olmasını öngörüyor. ING, yıl sonu için 43,00; BofA ise 43,83 lira tahminlerinde bulundu.

Mayıs ayında en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı belli oldu

Mayıs ayında en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı belli oldu

Yayımlanan veriler Bakan Şimşek’le çelişti: ‘Güçlü program’ dedi ama…

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘son iki yıldır güçlü bir program uyguluyoruz’ açıklamasına rağmen yurttaşın alım gücü düşmeye devam ediyor. DİSK-AR’ın açıkladığı verilere göre enflasyonun etkisiyle temel ihtiyaçlara ulaşmak her geçen gün daha da zorlaşıyor.

Daha az su daha fazla üretim! Tarımda yeni dönem

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Kirazlimanı Yaşam Merkezi’nde hayata geçirdikleri topraksız bitki fabrikası ile topraklı tarıma göre yüzde 98 daha az su kullanıp, kısa sürede fazla verim elde ettiklerini ve merkezin dünyadaki …