Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Dijital Kira Sözleşmesi Çalışması Emek Aşmaya Devam Ediyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dijital kira sözleşmesi projesi, ikinci aşamaya geçiyor. İlk aşama Kasım 2024’te tamamlandı ve bu aşamada taşınmaz sahipleri, e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyorlardı. Yapılan yeni düzenleme ile artık emlakçılar da bu sürece dahil edilebilecekler.

Mevcut sistemde, mülk sahipleri e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmesi İşlemleri” bölümünde sözleşme hazırlıyor ve kiracılar da bu sözleşmeyi onaylayarak işlemi tamamlıyordu. Zaman damgalı barkodlu belgeler eklenen sözleşmelerin doğrulama işlemleri yine e-Devlet üzerinden gerçekleştiriliyordu.

Bununla birlikte, emlakçıların süreçten dışında kalması uygulamada eksiklik yaratıyordu. Tapu ve Kadastro Entegrasyonlu Dijital Belgelendirme (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, yapılan yeni düzenleme ile artık emlak danışmanlarının da resmi olarak bu sürece dahil olabileceğini açıkladı. Akçam’a göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemi üzerinden mülk sahipleri emlakçılara yetki verebilecekler. Bu sayede emlak danışmanları, sözleşmeyi kiracıya dijital ortamda iletip barkodlu belge oluşturabilecekler. Bu adım, emlakçıların mesleklerini dijital ortamda resmi şekilde icra etmelerine olanak tanıyacak.

“Kira Sözleşmeleri Artık e-Devlet Üzerinden Yapılmalı”

Akçam’a göre, kira sözleşmelerinin ileride e-Devlet üzerinden yapılmasının zorunlu hale gelmesi gerekiyor. Bu sistem sayesinde kiracı güvenilirliği, mesken süresi ve kira artış oranı gibi önemli bilgilerin Bakanlık tarafından sağlıklı bir şekilde belirlenebileceğini belirtti.

Ayrıca, Borçlar Kanunu’na göre kefilin ıslak imzası zorunluluğuna ilişkin dijital çözümler üzerinde çalışmalar devam ediyor. Sistem zorunlu hale geldiğinde, kira sözleşmelerine ilişkin birçok uyuşmazlığın önlenebileceği, kayıt dışılığın azaltılabileceği ve dolandırıcılık olaylarının engellenebileceği bekleniyor.

Related Posts

Bakanlık düğmeye bastı: Kripto varlıklara sıkı denetim yolda!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kripto varlık işlemlerine yönelik denetimleri sıkılaştırıyor. Yeni düzenlemelerle suç gelirlerinin sistem dışına çıkarılması engellenmek isteniyor. Platformlara yönelik hukuki ve mali yaptırımlar da gündemde.

Borsa haftaya nasıl başladı? (23 Haziran 2025)

Cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,11 değer kazanarak 9.203,37 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 86,40 puan ve yüzde 0,94 azalışla 9.116,97 puana indi …

Borsa haftaya düşüşle başladı: 23 Haziran 2025 Borsa İstanbul’da son durum

ABD’nin İsrail ile birlikte İran’ın nükleer tesislerini vurması sonucu küresel piyalar karışık seyrederken Borsa İstanbul BIST 100 endeksi de güne yüzde 0,94 değer kaybederek 9.116,97 puandan başladı.

63 Yıllık elektrik devi iflasın pençesinde

Türkiye’nin en büyük projelerinde yer alan 63 yıllık elektrik devi ‘Amper Elektrik’, konkordato ilan etti. İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından şirket için 3 aylık geçici mühlet kararı alınırken, mali tabloların incelenmesi amacıyla konkordato komiser heyeti görevlendirildi.

Hastanelerde yer yerinden oynayacak! Doktorlara kısıtlama getirildi

Sağlık sistemiyle ilgili alınan son karar tedavilerde ciddi aksamaların yaşanması ihtimali nedeni ile tepki gördü. Sağlık sistemini içinden çıkılmaz hale getiren iktidar, “tasarruf” adına akla zarar bir uygulama başlattı. Korkusuz’dan Firuze Şenavcı …

Mevduat faizi güncellendi! 4 Milyon TL’nin 1 aylık getirisi belli oldu

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Haziran ayı faiz kararının açıklanmasıyla beraber bankaların faiz oranları da güncellendi. İşte 4 milyon TL’nin aylık faiz getirisi…